Kategorie

Wydarzenia

Nauka w służbie szczęściu: przez druk i żołądek do serca

Drukarki 3D tworzą kulinarne arcydzieła

Drukarki 3D wychodzą powoli z laboratoriów badawczych. Otwarty projekt RepRap.org oferuje je już od kilkuset dolarów. A jeden z uniwersytetów drukuje nimi… kulinaria w różnych kształtach.

09.03.2011

Uniwersytet Cornell w Ithaca, w stanie Nowy Jork, wspólnie z Francuskim Instytutem Kulinarnym, prowadzą projekt fab@home, który łączy technologię z żywnością. Projekt na razie jest w powijakach, ale Dave Arnold, jego przewodniczący, „jest podekscytowany możliwością tworzenia panierek i posiłków, których świat jak dotąd nie znał”. Dzięki drukarkom 3D mają powstać zupełnie nowe kombinacje smaku i konsystencji jedzenia.

Drukowanie żywności odbywa się tak samo, jak drukowanie innych elementów. Drukarka wypełniona jest zbiornikami z półproduktami, a oprogramowanie typu CAD przekazuje drukarce przepis na kulinarne arcydzieło. Przykładem niech będzie wahadłowiec kosmiczny, zrobiony z przegrzebków i sera, na cześć ostatniej misji wahadłowca Discovery.

< poprzedni | następny >

Zobacz także

Kategorie

© Copyright 1993-2013 Burda Communications Sp. z o.o.
Powered by Treehouse